wtorek, 16 sierpnia 2011

Czernina, nalewki i cydr


Niedzielny, ciepły i słoneczny dzień spędziliśmy w pociągach relacji Szczecin - Poznań -Szczecin i przede wszystkim na wyjątkowym  
Ogólnopolskim Festiwalu Dobrego Smaku. 




















Wczesne poranne zwiedzanie rozpoczęliśmy od Jarmarku Dobrego Smaku. Wystawcy, po dwóch pracowitych dniach, powoli rozkładali i zaopatrywali stargany w nowy towar a my nie śpiesznie przechadzaliśmy się po Starym Rynku.


                                                                                         kamienice na Starym Mieście

Pośród straganów, spotkaliśmy Wojtka Lewandowskiego - producenta 
OFDS a także jak sam pisze na swoim blogu "jestem menagerem kultury, 
producentem wydarzeń kulturalnych i artystycznych, promotorem 
dobrej kuchni i produktów regionalnych." To on poinformował nas,
 że o godzinie 12:00 w Muzeum Archeologicznym rozpocznie się 
Konferencja "Polskie Nalewki - historia, sztuka, tajemnice mistrzów".
Warto było udać się na to spotkanie i  móc poznać znawców oraz pasjonatów 
wytwarzania nalewek m.in.: Hanna Szymanderska - autorytet kulinarny z dziedziny kuchni regionalnej i nie tylko, Jan Babczyszyn - animator kultury, dyrektor Festiwalu OFDS, posiadacz bogatego zbioru karafek oraz kieliszków, Janusz  Łakomiec - laureat konkursów na najlepsze nalewki oraz  Hieronim Błażejak – arcymistrz nalewek. 
Rady, które otrzymaliśmy po wysłuchaniu autorytetów z dziedziny nalewek, a którymi chcielibyśmy się z wami podzielić, może, choć w małym stopniu pomogą Wam przy smakowaniu i wyborze tego wspaniałego napitku: to smak, aromat, harmonia, dusza i dobroć, a przy samym tworzeniu - pokora i cierpliwość.

                                                                                                           zdjęcie ze strony www.nalewkistrdycyjne.pl

Niestety nie dla nas, bo wiekowo już nie pasujemy (od 4 do 10 lat), ale
jakże ciekawe były "Warsztaty Smaku" dla najmłodszych - Jak odróżnić
cukinię od bakłażana? Kiedy dojrzewają gruszki? Skąd się bierze czekolada? 
Co to jest kuchnia regionalna? Czy olej ma smak? To pytania, na które szukali 
odpowiedzi mali uczestnicy warsztatów.

 
Czas niestety biegł nie ubłaganie, chciałoby się dużo zobaczyć,skosztować, 
więc pośpiesznie udaliśmy się na stragan gdzie była serwowana czernina przez
Panią Paulinę Rzeszowską. Następnie pasztety od Dr Maryniaka, na pragnienie
szklaneczka cedru z Trzebnicy, a na deser lody od Consonni.
Już czekamy na kolejną edycję OFDS w przyszłym roku!

                                                                                                                  Miody pitne

                                                                                                                                                 Wędliny Dr Maryniak

                                                                                                  
 
                                                                                                          Slow Foodowo jemy czerninę


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz