czwartek, 19 stycznia 2012

Co chlupie w zupie?

Niedzielne spotkanie obfitowało zupami, nie byle, jakimi bo światowymi.


Przyjechała do nas Zupa Curry, Zupa Wietnamska prosto z Hanoi, Zupa Uha z
zacnej Rosji, Zupa z jagnięciną, inspirowana Norwegią i Zupa Zacierka z
Dziada Pradziada. Wszystkie pięć, stanęły w szranki.

 


Najpierw zaprezentowała nam swoje wdzięki Zupa Curry. W pierwszej odsłonie, zapach curry, zaraz za tym wędzona ryba, pietruszka, groszek, gdzieś tam czarna oliwka i..... i łzy ciurkiem mi się polały. Ostra, gorąca, rozpaliła nasze kubki smakowe, przed występami swoich konkurentek. Jedna zniknęła z wybiegu a już druga na stole, swoim zapachem czas nam umilała.
Mówią na nią „Phõ”. Oryginalność w pełnej okazałości, chociaż może nie w takiej pełnej, bo gdyby tak było, to jak sama  powiedziała, surowej wołowiny moglibyśmy nie przełknąć;) Kolendra, imbir, anyż, cynamon, ostra papryka, makaron ryżowy, kiełki i wszystko posypane szczypiorem. Różnorodność dodatków imponująca, smak niebywały. Podobno, kilka lat temu, Warszawa oszalała na punkcie Zupy Phõ, teraz czas na nas!
Zupa Uha, z dalekiej Rosji. Delikatna, w smaku, ugasiła żar po dwóch poprzedniczkach. Mówią, że jeżeli w towarzystwie jesiotra to królewska z nich para.Tym razem była sama! Gotowana w dwóch etapach, z okonkami szczupakami i ich łebkami. W drugim etapie dołącza tołpyga, halibut, wino i cytryna.
Trzy Zupy za nami a tu jeszcze dwie przed nami!
Zupa Zacierka. Ot taka z cicha pęk, ale z boczkiem litewskim i kiszoną kapustą, z cichej wody zrobiło się niebo w gębie.
No i na koniec, gwiazda! Już po pierwszych próbach smakowania, mrukach i pomrukach, szepty się rozniosły: "To TA!" - Zupa z Jagnięciny. Nasza zwyciężani, zupa wśród zupa.
I tak, było pięć Światowych Zup, pięć miejsc, chociaż werdykt naprawdę bardzo trudny, ale jaki smaczny!!!!
Pierwsze miejsce - Zupa z Jagnięciny, wykonana przez Pawła Kmieciaka z
Karczmy Biesiadnej Bartoszewo
Drugie miejsce - Zupa Curry, wykonana przez Jarka Zdrojewskiego z
restauracji Bachus
Trzecie miejsce -  Zupa Ucha, wykonana przez Andrzeja Buławskiego,
założyciela Slow Food Szczecin
I jak dla mnie ex aequo, 
Czwarte miejsce - Zupa Wietnamska, wykonana przez Elżbietę Łempicką, fundatorkę nagród i Zupa Zacierka, wykonana przez Adama Faleńskiego z restauracji Zakątek

A na deser..... zupa z soczewicy ;)



                                                                                 Nastrojowo w Bachusie

                                                                                     W oczekiwaniu na werdykt 






                                                                                       Zupa z Jagnięciny

                                                                                           Zupa Curry

                                                                                           Zupa Ucha

                                                                                  Zupa Wietnamska

                                                                                          Zupa Zacierka

2 komentarze: