piątek, 14 października 2011

16 października Światowy Dzień Żywności

Do Światowego Dnia Żywności, pozostały jeszcze dwa dni. 




Mogłabym tego posta napisać i umieścić 16 października, ale robię to wcześniej, (chociaż może i tak już za późno), aby każdy z Was, kto przeczyta ten post, o te dwa lub dzień wcześniej, chociaż na chwilę, podczas robienia zakupów - pomyślał, podczas przygotowywania posiłków - pomyślał i podczas wyrzucania jedzenia - pomyślał. Pomyślał również w niedzielę, ale i później.

923 milinów ludzi na świecie cierpi na głód i niedożywienie! 

Celem obchodów na świecie, jest zwrócenie naszej uwagi na globalny problem żywności  a także na to, abyśmy byli solidarni w walce z głodem. Walkę możemy rozpocząć już na swoim  domowym podwórku. 
Polacy marnują ok. 9 mln ton żywności rocznie.

                                                         eko-samorzadowiec.pl

netglimse.com

                                                        netglimse.com

Z okazji Światowego Dnia Żywności,  Banki Żywności przygotowały raport  
"Nie marnuj Jedzenia". Wynika z niego m.in., że Polacy marnują żywność, ponieważ kupują jej zbyt dużo, nie wiedzą jak ją przechowywać i nie zauważają, kiedy się psuje. Często zdarza się też, że kupujemy zły jakościowo produkt lub nie mamy pomysłu na wykorzystanie go przy przygotowaniu różnego rodzaju dań. Najczęściej - jak zaznaczają autorzy raportu - marnujemy pieczywo, ziemniaki, wędliny oraz warzywa i owoce.

Z raportu wynika, że zdecydowanie częściej żywność wyrzucają osoby pracujące i mieszkające w dużych miastach. Generalnie przyznaje się do tego 24 proc. badanych Polaków.

Z kolei w całej Unii Europejskiej - jak wynika z przytoczonych w materiale danych Komisji Europejskiej - marnuje się blisko 89 mln ton żywności. Średnio Europejczycy wyrzucają do kosza 20-30 proc. zakupionego jedzenia.



Jak możemy temu zapobiegać? Według Banków Żywności najlepszym sposobem "niemarnowania jedzenia" jest rozważne planowanie zakupów i niekupowanie owoców i warzyw w zbyt dużych pojemnikach. Warto też - jak zaznaczają eksperci - policzyć ile poszczególnych produktów potrzebujemy do przygotowania określonych dań i dowiedzieć się jak przechowywać poszczególne owoce czy warzywa.

Pomyśl - Nie marnuj!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz